«

»

May 13

Ny teknik öppnar dörren för nya möjligheter

Nya teknologiska framsteg är alltid viktigt för vår mänskliga utveckling och till att kunna lösa problem som vi tidigare inte har kunnat lösa. Inom vissa specifika branscher får just den teknologiska utvecklingen en mer betydande roll än inom andra branscher. Vad som är helt klart är att tillverkningsindustrin är en av de branscher där ny teknologi skapar nya möjligheter. En av de nyare teknikerna som skapat just dessa nya möjligheter är laserskärning.

Laserskärning är en utmärkt lösning till att kunna tillverka en detalj som man vill ska finnas på många olika produkter i en serietillverkning eller i stycktillverkning. Med andra metoder finns det alltid en risk att materialet bryts under tillverkningen om materialet i sig är hårt och tunt. Denna risk förekommer inte på sådana typer av material när man använder sig av laserskärning, vilket är en av teknikens stora fördelar. Man kan därför med utmärkt resultat skära i både tunna och tjocka material. Ytterligare en fördel med just laserskärning är att det blir lättare att kunna vara exakt, och skära fina, raka linjer mot vad det kan vara med andra tekniker, man kan därför verkligen få en precision med laserskärning.

 

Laserskärningen görs med en laserstråle som kommer från en laserkälla, strålen riktas sedan genom speglar och fiberoptik.  Tack vare verktygets precision och höga hastighet som man kan åstadkomma vid produktionen och tillverkningen är denna nya teknologi något sim har kunnat föra tillverkningsindustrin framåt och har kunnat bidra till hela branschens utveckling. Vad som blir nästa steg återstår att se men helt klart är att nya upptäckter och tekniker lätt kan bidra till nya upptäckter.